1. 12. 15

Kopitnik in Gore - 30. 11. 2015

Danes nas je v Ponedeljkovi skupini Planinskega društva Lisca Sevnica samo sedem in dva avtomobila sta več kot dovolj za prevoz skozi Zidani Most, Rimske Toplice, Marno in Turje. 




Nad Turjem parkiramo in se napotimo proti Kopitniku po Poti NOB. Pošteno piha in vneto iščemo trakove in kape za na glavo. Pod nogami se meša sneg z listjem in počasi se vzpenjamo po gozdu. 


Ko pridemo na čistino, se odpre pogled proti severu. 


Na jasi se v soncu kopa koča na Kopitniku, mi pa nadaljujemo pot proti Goram. Hodimo kar po cesti, le na koncu izkoristimo nekaj bližnjic po stezah. Ob cesti naletimo tudi na ogromni stroj za spravljanje lesa in se čudimo, ker so oznake na spremljevalnih vozilih avstrijske: Holz Klade iz Wolfberga. Kasneje izvemo, da je firma lastnica večine gozdov na tem področju. Vodi pa jo vnuk nekdanjega gostilničarja iz Hrastnika, ki je gozdne površine dobil namesto plačila za stočeno pijačo kmetom. 


Pot se nam zdi nekam dolga, na obzorju se kaže Kum, med drevjem se tu in tam pokaže cerkev na Gorah, mi pa se moramo še spustiti in spet povzpeti. 


Izpred planinskega doma na Gorah se nam odpre pogled v dolino Save vse do Radeč. Malicamo, se odpočijemo, potem pa po cesti vrnemo do vozil.

Video:

Ni komentarjev: