2. 12. 15

Šentjanž in Leskovec v Podborštu - 2. 12. 2015

17 udeleženk in udeležencev je na mestu in študijski krožek Spoznavanje naravnih vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje lahko krene na pot. Zapeljemo se skozi Krmelj do parkirišča pri šoli v Šentjanžu in v toplem soncu krenemo proti severu. 





Pot nas vodi skozi zaselke Bržane, Lapušnik in Kocutna, kar vse spada pod vas Srednik. Po asfaltirani cesti pešačimo, ogledujemo si urejenost hiš ter gospodarskih poslopij, žal nam je travnika, ki ga je razoral plaz, veseli smo dveh osličkov, ki nam vračata radovednost. Marta je bila tu doma in nam razlaga vse ob poti, ki nas skozi gozd pripelje do razgledišča, 


ko imamo Brunk pred sabo kot na dlani, za ozadje pa Lisco in Veliko Kozje. 




Ves čas se dvigamo in kmalu pred sabo zagledamo cerkev Žalostne Matere božje, ki je sedanjo obliko dobila okrog leta 1700, oprema pa je iz 19. stoletja. Več kot 400 let stara lipa ob njej je poškodovana, vendar se spet razrašča, na hribčku nad cerkvijo pa raste že tudi nova lipa. Leta 2005 je bila vas Leskovec v Podborštu, kjer stoji cerkev, razglašena za najlepšo hribovsko vas v Sloveniji. 


Pred cerkvijo se nam odpre krasen razgled do Kuma in še dlje. Čas je tudi za kakšen posladek, da ne omagamo na poti. 


V dolino se spuščamo deloma po cesti, deloma po poteh in kmalu zagledamo pod sabo Šentjanž. 




Tam obiščemo še pokopališče z grobom narodnih herojev Milana Majcna in Jančija Mevžlja, poklepetamo še o nekaterih drugih, ki so tu našli svoj večni počitek, potem pa pohod zaključimo na terasi gostilne Repovž, kjer nas grejeta sonce in okusna kava.

Video:

Ni komentarjev: