7. 12. 15

Žigrski Vrh in Lončarjev Dol - 7. 12. 2015

Devet članov in članic Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica se lahko malo stisne v dva avtomobila, da se v meglenem jutru zapelje v smeri Blance. 


Pa ne daleč: ustavimo se in parkiramo že pri odcepu ceste za Lončarjev Dol. Zoprno nas zebe, 


ampak s hojo v hrib se kmalu ogrejemo. 


Drugo sliko je posnel Ljubo Motore.
Na vrhu strmine nas na jasi presenetijo sončni žarki, ki nas potem prijetno spremljajo ob hoji skozi Žigrski Vrh. 



Pod križem ogrevajo tudi še vrtnice in osvetljujejo cerkev Svetega Benedikta. O cerkvi na spletni strani Župnija Sevnica lahko beremo:
Podružnična cerkev Sv. Benedikta stoji sredi vasi Žigrski Vrh. Cerkev je bila zidana v srednjem veku. Župnijska kronika poroča, da so bili temelji za to cerkvico položeni leta 1480. Staro ustno izročilo pravi, da so se pred davnimi leti utrdili Turki na Knežjem vrhu pri Žigrskem Vrhu, od koder so hodili na ropanje po okolici. Bivali so tu 10 let in se čutili popolnoma varne, vendar so jih »naši s pomočjo Nemcev« premagali na dan Sv. Benedikta 21. marca 1480. Turke naj bi napadli na mestu, kjer danes stoji cerkev Sv. Benedikta. V zahvalo za veličastno zmago so istega leta postavili na tem mestu cerkev, posvečeno Sv. Benediktu. V spomin, da so bili Turki tukaj premagani, se je vsako leto prvo nedeljo po 21. marcu vršila v cerkvi slovesna služba božja. Cerkev se v pisnih virih prvič pojavi leta 1581. Leta 1700 je bila domnevno k cerkvi prizidana kapela Sv. Antona Padovanskega in takrat je verjetno cerkev dobila sedanjo podobo. Leta 1886 je cerkev dobila sedanji veliki oltar Sv. Benedikta.
Cerkev ima dva oltarja. Veliki oltar Sv. Benedikta je iz leta 1886, v kapeli pa je oltar Sv. Antona Padovanskega s sliko naslovnega svetnika. Oltar domnevno izvira iz prve polovice 18. stoletja.
Kar žal nam je, da se moramo s sončnega grebena spustiti v megleno dolino. 


Ob cesti opazimo nenavadno hišico, ki ima z mahom pokrito streho, v bistvu pa pokriva vodnjak. 

Foto: Ljubo Motore.
Po asfaltirani cesti jo mahamo skozi Lončarjev Dol, ki mi je vedno zanimiv tudi zaradi mnogih mostov k hišam preko potoka.
Danes je pohod kratek, podaljšamo pa ga s pojedino, ker Ljubo slavi rojstni dan. Še veliko varnih poti in lepih fotografskih motivov mu želimo.

Ni komentarjev: