2. 10. 16

Zeleno okno in Elčkin rojstni dan - 27. 9. 2016

Danes izjemoma Ponedeljkova pohodniška skupina in študijski krožek Spoznavanje naravnih vrenot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica delujeta v torek popoldne. Svetovni dan turizma je in ob petih popoldne po celi Sloveniji odpiramo Zelena okna, ki naj poudarijo lep ali kako drugače pomemben razgled.
Zberemo se na parkirišču ob rondoju v Šmarju in se z osebnimi vozili odpeljemo po dolini Sevnične do Šturbejevih rastlinjakov, tam pa zavijemo na levo, se malo vzpenjamo in parkiramo ob potoku. 


Peš krenemo po cesti v hrib, 


kjer nas pri družini Zalezina prijazno sprejmejo s pecivom in pijačo. 


Vodstvo prevzameta oba Vinka: Šeško in Zalezina, ki na poti razložita zgodovinski pomen tega področja in namen današnjega pohoda. 


Ustavimo se ob treh nekdanjih domačijah, ki jih zarašča grmovje in drevje, pričajo pa o bližnji preteklosti. Veliko spominov in razprav se utrne ob tem, Darinka Avguštin, ki je včasih živela na eni teh domačij, pa nam še posebno živo opiše življenje tod pred kakšnimi 40, 50 leti. Vinko Zalezina se je zelo potrudil, da je očistil pot, po kateri hodimo brez težav. Naš glavni cilj pa so ostanki kamnitega zidu, ki poteka od Sevnične v dolini do vrha vzpetine - skoraj 500 metrov daleč. Lahko, da je star kar deset tisoč let in Zeleno okno nad njim nudi tako pogled na zelo daljno preteklost. 


Vinko Šeško, Vinko Zalezina, Ljubo Motore in Nevenka Vahtar nam s strokovno in umetniško besedo pričarajo duh tistega časa. V bližini zidu nekateri čutijo energijo kot ščemenje v rokah, jaz tega nisem čutila. 


Vzpenjamo se ob zidu in si ogledujemo čudovite posnetke Vinka Šeška z razlago. Nič nismo utrujeni, napaja nas energija zemlje in neba. 




Hodimo po področju Jelovca, ki uradno spada pod Podgorico, na nasprotnem hribu pa stoji cerkev v Podgorju. 


Gostoljubni domačini nam postrežejo s pecivom in pijačo, da laže premagamo končno strmino do kote 495 metrov. 


Zanimiva zravnana površina, pokrita z borovničevjem in praprotjo med redkimi drevesi, je bila v davnini gotovo pomembno mesto za kakšno svetišče. Ko se spuščamo po strmem pobočju, si prav lahko predstavljamo, da so to ploskve nekdanje piramide, tako obdelano še vedno izgledajo. 


Na povratku se sprehodimo še do posebne energijske točke, kjer tudi jaz občutim močno toploto skozi podplate. 

Foto: Vinko Šeško.
Nad trideset pohodnikov se zbere še k skupinski fotografiji in skupnemu razmišljanju, da bo treba to davno preteklost še poglobljeno preučiti, spremeniti tudi kakšno "resnico" v sedanjem pojmovanju zgodovine, vse skupaj pa popularizirati tudi s takimi in podobnimi pohodi ter oblikovati začeto Ovnovo pot.
Za člane in članice študijskega krožka Spoznavanje naravnih vrednot pa se s koncem pohoda še ne konča današnji program. Danes ima namreč Elčka Šeško rojstni dan: okroglih osemdeset let. Naša skrbna animatorka Nevenka Vahtar je zanjo pripravila presenečenje v obliki druženja v Zavetišču pod Svetim Rokom. Še pred odhodom na pohod smo pripravili vse potrebno: prigrizke, pecivo, sadje, pijače. 

Foto: Nevenka Vahtar.
Nevenka je spekla slastno torto in jo okrasila z lampijončki in zelenjem, na umetniški sliki pa je tudi upodobila vejico s 25 lampijončki - za vsakega v skupini je eden. 


Oba posnetka sta delo Ljuba Motoreta s fotoaparatom Vinka Šeška.
Cvetlični motiv se potem ponovi še na voščilnici v družbi z izbranimi besedami ob tem visokem jubileju. 
Še na mnoga leta, Elčka! Upamo, da bomo tudi mi v tvojih letih zmogli toliko kot ti.

Video:

Ni komentarjev: