22. 3. 17

Krakovski gozd - 20. 3. 2017

Samo štirje smo danes od Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica in naš cilj je Krakovski gozd. Vozimo se proti Kostanjevici, potem pa v Pristavi pri Leskovcu zavijemo proti gozdu. 







Kmalu najdemo cvetove močvirskega tulipana ali močvirske logarice v zelenju že odcvetelih kronic in družbi podlesnih vetrnic



Po krajšem sprehodu in fotografiranju se odpravimo z avtom naprej in tik pred Kostanjevico zavijemo na desno proti Leničevemu domu, pred katerim parkiramo. Škofija Novo mesto Dom uporablja za srečanja mladih in upamo lahko, da vsaj oni uporabljajo 35 stopinj toplo vodo iz vrtine. Ob igrišču je sicer nezaščiten bazenček in mimogrede bi lahko kdo po nesreči padel vanj.





Peš odidemo proti robu pragozda in že se pred nami zablešči modra barva dacijskega pljučnika, ki ima za razliko od navadnega samo enobarvne cvetove. 








V gozdu se pozna suša, kljub temu pa ob ravni cesti videvamo poplavljene predele s kalužnicami, posebno lepi pa so otočki s cvetje m in odsev v vodi. 



Na robu pragozda malicamo, potem pa si na informativni tabli preberem podatke o njem. Krakovski pragozd v velikosti 40,5 hektarov je edini nižinski gozdni rezervat v Sloveniji, ki je zavarovan od leta 1952. Značilne zanj so združbe hrasta doba, evropske gomoljščice in gabra. Veliko je odmrlih stoječih ali padlih orjaških dobov, ki dosegajo starost med 170 in 200 leti in premer do dveh metrov. Za boljši razgled so povzpnem na lovsko prežo, potem pa se vrnemo do križišča in krenemo v smeri lovske koče. 











Po brvi prečkamo potok Senuša in na travniku najdemo veliko cvetočega močvirskega tulipana. Na grmih mačic čebele pridno opravljajo svoje delo, mi pa se nastavljamo soncu, ki nas prijetno greje. 
Dovolj smo se nahodili in zaslužili poleg kave še irsko pivo Guinness v čast dnevu Svetega Patrika. Vsak praznik je treba izkoristiti, tudi tuje.

Video:

2 komentarja:

kr ena pravi ...

Res moram pohvaliti fotografije, tiste s poplavljenimi predeli so mi še posebej všeč :)

Romana Ivačič pravi ...

Hvala lepa! Res je prekrasno, ko se drevesa in ostalo rastje ogledujejo v vodi.