22. 11. 17

Lukovec in Primož - 20. 11. 2017

Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica je na parkirišču pri rondoju v Šmarju (Sevnica) pripravljena na odhod. Sonce se že prebija skozi meglo in zlati dele hribov okrog nas. 


Šest nas je in z dvema avtomobiloma se zapeljemo na Lukovec, kjer parkiramo pri Kulturnemu domu. 



Vedno znova me razveseli pogled na to lepo planotico in vrsto kozolcev ob cesti. Naselje s skoraj 200 prebivalci se lepo razvija, veliko je na novo urejenih in zgrajenih hiš, v ponos pa jim je lahko tudi Kulturni dom in ob njem igrišče. 




Zavijemo desno proti grebenu in potem naprej v gozd do Cerkve Svete Marije Magdalene, katere začetki segajo v 17. stoletje. 





Od nje se začnemo rahlo vzpenjati po lepi gozdni poti, ob kateri raste veliko praproti in predvsem jelenovega jezika. Nadaljujemo po prijetni dolinici, na koncu katere je na levi strani grob


Baje sta tu pokopana nemška vojaka iz druge svetovne vojne. 




Spet je malo več vzpona in že smo na cesti proti Preski. Mi pa jo samo prečkamo in lepo po gozdu nadaljujemo pot proti Primožu. 


Ne pozabimo uživati ob pogledu na Poganko. 


Posebno lepi pa so tudi z ivjem okrašeni suhi listi na tleh.


Ko smo že blizu Primoža, ki ima menda samo 28 prebivalcev, se je vredno ozreti na desno na strnjeno vas Rogačice, kasneje pa se levo od njih pokažejo še Drušče. 



Mimo Cerkve Svetih Primoža in Felicijana in nekaj posameznih hiš pridemo na polje, s katerega je prekrasen razgled vse do Sljemena na Hrvaške in na drugi strani Kuma z belim ozadjem višjih gora. 


Še spust po gozdu in smo pri gostoljubnem zavetišču v Češnjicah, kjer nas čaka hortikulturno dekorirana dezinfekcija, kasneje pa ob prijetnem ognju v kaminu še tlačenka, tri vrste vina in kava. 

Foto: Vinko Šeško.
Ni čudno, da se kar zasedimo ob prijetnem klepetu in druženju.






Vračamo se po isti poti in s Primoža in z Lukovca še lepše vidimo bližnje in daljne hribe. Dopoldan za resnično uživanje!

Video:

Ni komentarjev: