26. 11. 17

Nad Radečami in v njih - 23. 11. 2017

V četrtek, pa ob 15.00? Čudno za druženje v študijskem krožku Spoznavanje naravnih vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje. Včasih je treba urnik malo prilagoditi, tokrat smo ga zaradi otvoritve razstave Vinka Šeška.
Šest se nas zbere na parkirišču pri rondoju v Šmarju (Sevnica) in se z dvema avtomobiloma zapeljemo do Radeč. Tam nas pred Sparom čaka vodnik Bogdan in skupaj se odpravimo med bloki, pa mimo pokopališča, kjer opazimo kapelico viteške družine Gutmannsthal-Benvenuti. 





Ne hitimo po cesti v hrib: ukvarjamo se z obema psičkama, ki nas spremljata, razgledujemo pa se tudi naokoli. Pri stolpu z antenami zavijemo na desno in se po makadamski cesti spustimo v dolino. V Radeče pridemo, ko se še prižiga cestna razsvetljava, vseeno pa opazimo, da je del Sopote speljan po kanalu in so vodo včasih uporabljali za pogon strojev v delavnici.



Razstava v lokalu Caffe Galeria je že pripravljena in z zanimanjem si ogledamo Vinkove umetnine pod naslovom Barvitost narave. Posedimo ob pijači in pogovoru, potem pa prisluhnemo programu, ki ga z izbranimi besedami vodi Nevenka Vahtar, glasbenim točkam njenih vnukinj, spregovorita pa tudi Jože Prah in Ljubo Motore. Tako smo lepo združili spoznavanje narave s kulturo.

Video:

Ni komentarjev: