1. 3. 18

Sevnica in Zajčja gora (Gora) - 28. 2. 2018

Napovedane so bile zelo nizke temperature zato se študijski krožek Spoznavanje naravnih vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica izjemoma zbira ob devetih in to kar na toplem v kavarni Club Caffee, čeprav že zgodaj zjutraj lepo sije sonce. 13 nas je in še dva planinska prijatelja. 


Poklepetamo ob toplih napitkih, potem pa se preselimo v prostore U3, kjer nam Boris pripravi pravo pojedino ob svojem rojstnem dnevu.




Kol'kor kapljic, tol'ko let daj še ti na svet živet' ...
In kapljic različnih pijač je bilo res veliko.
Vmes si ogledamo posnetke naših pohodov v letošnjem študijskem letu, video posnetek o Lisci, ki je te dni zaradi zametov za vozila nedostopna in pa še izbor posnetkov zime iz različnih krajev sveta. Vojko nas preseneti s posnetki različnih avtorjev Titovega obiska na Lisci leta 1974.



Zunaj pa še kar sije sonce in nas vabi. Šest se nas odloči za pohod na Zajčjo goro. Gremo kar po cesti, pogledujemo nazaj na Sevnico, komentiramo, kje kdo živi ... 


Ogledalo na križišču izrabimo za svojstven selfie. Pri Krnčevih bi malo pospravili palete, če bi se dalo. Zaokrožimo po cesti do Mastnakove zidanice, kjer so vedno na voljo kozarci in 


lep razgled na Sevnico in Boštanj. 


Ker Boris s sabo nosi dober Gelcin jaegermeister, kozarce uporabimo, ogledamo pa si tudi stari, ampak dobro vzdrževani Volkswagen - hrošč, ki je bil včasih v lasti Stankinih sorodnikov.
Vračamo se delno po pešpoti, da malo gazimo sneg, v Šmarju pa si privoščimo sprehod okoli cerkve svete Ane in po stopnicah pod nevarno nagnjeno škarpo. 

Foto: Nevenka Vahtar.
O cerkvi so na spletni strani Župnije Sevnice napisali:

Na nizki vzpetini nad Šmarjem stoji podružnična cerkev Sv. Ane. Po izročilu bi morala cerkev stati na Ledini, saj so jo postavili prebivalci Ledine. Cerkev je v osnovi poznogotska stavba, zgrajena v 16. stoletju. V pisnih virih se cerkev prvič omenja leta 1581. K Sv. Ani so nekdaj ljudje hodili na romanje. Zaradi tega so na severni strani zvonika dozidali odprto lopo z oltarjem in prižnico tako kot pri Sv. Roku. Romanja k sv. Ani so bila opuščena za časa Jožefinskih reform v 18. stoletju. Tedaj bi cerkev morala biti porušena, vendar se je občina Ledina zanjo zavzela in prevzela dolžnost, da bo zanjo skrbela in jo vzdrževala. Cerkev je do leta 1877 stala v ograjenih vrtovih, ko so ograjo odstranili. Cerkev je v današnji podobi baročna stavba.
Cerkev ima štiri oltarje. Veliki oltar Sv. Ane iz druge polovice 18. stoletja, ki ga Vrišer pripisuje celjskemu kiparju Ferdinandu Gallu. Nastal naj bi v letih 1760-1770. Oba stranska oltarja, ki sta iz leta 1769, imata v nišah oljni sliki. Levi je posvečen Sv. Luciji, desni pa Sv. Družini.


Čudimo se ozki hiši zahodno od picerije in restavracije Rondo, kasneje se pa spomnim, da je bila tu včasih terasa lokala, ki so jo očitno zazidali.


Kakšno uro in pol smo uživali na svežem zraku in sijočem soncu.

Video:

Ni komentarjev: